På M/S Senior bruker de HL.Skjong ECA Aqua

Publisert den 06.05.2024 av HL.Skjong AS

- Vi kan faktisk bruke middelet til rensing av både RSW-tanker og hele båten, forklarer maskinsjef på M/S Senior Hans Ole Johansen.

Når Hans Ole sier "hele båten", mener han faktisk det. Desinfeksjonsmiddelet han snakker om bruker de i byssa, ferskvannstanker, stabbtanker, rør i drikkevannsystemet, klær og oljehyr - i tillegg til RSW (Refrigerated Sea Water)-tankene.

- Erfaringen vår er at jo mer vi bruker middelet, desto mer oppdager vi hvordan og til hva vi kan bruke det, sier Hans Ole.

M/S Senior er ett av to ringnotfartøy i Dahl Fiskeri AS. Fartøyene driver pelagisk fiske med ringnot og flytetrål, og har ringnotkonsesjon på 850 basistonn, i tillegg til to kolmule-konsesjoner og 850 basistonn på Kvannøy.

Ingen farlige kjemikalier

HL.Skjong ECA Aqua er et desinfeksjonssystem som blander vann og salt gjennom en elektrolyseprosess, der det dannes aktivt klor med nøytral pH.

ECA Aqua er ekstremt effektivt mot all slags bakterier, virus, sopp, sporer og biofilm.

Hans Ole forklarer at det er veldig enkelt å produsere opp stoffet som trengs, og at de har fått en fin rutine med desinfisering.

- Når vi er ferdig å losse og er på vei ut til feltet igjen, bruker vi denne tiden til å desinfisere tankene, og det er gjort på noen få timer.

Enkel å produsere, enkel å bruke

Noe som ofte kan være en terskel på slike rensesystemer på fiskebåter, er opplæring i bruk av systemet og blanding av kjemikalier. Det må være nøyaktig og man må passe på så det ikke blir søl eller uhell.

- Desinfeksjonssystemet til HL.Skjong er enkelt og lite komplisert å bruke, det kommer opp på display hva som må gjøres. Det bare virker, sier Hans Ole.

Han forklarer startprosedyren av ECA Aqua på M/S Senior.

- Åpne kuleventil til forepeak (lagertank), åpne vanntilførsel, tømme 20 kg salt på laketank og trykke start. Enkelt og greit.

Han forklarer videre at det er en uhyre enkel installasjon. Det er hverken luftkompressor, oksygengenerator, lufttørker eller doseringspumpe, noe som også bedrer HMS. Energibehovet er også lite, hele anlegget kjører på 16 A 220V, mot tidligere anlegg som krevde 32 A 440 V, samt energibehovet til luftkompressor.

- Å bruke HL.Skjong ECA Aqua er langt sikrere enn det vi har brukt tidligere. Før brukte vi et rensesystem som baserer seg på Ozon, som fortrenger oksygen. Da måtte vi ha luftsensorer og oksygengenerator, sier Hans Ole.


Tips fra maskinsjefen

Hans Ole har gjort flere gode erfaringer og deler noen tips til hvordan man får brukt systemet optimalt:

- Noen sier det er lang tid å produsere opp stoffet, men med litt planlegging så er du hele tiden på forskudd, og har mengden av ECA Aqua som trengs, avslutter han.

Skreddersyr desinfeksjonssystemer

- Vi produserer HL.Skjong ECA Aqua i en rekke forskjellige modeller, fra kompakte manuelle enheter, til helautomatiske CIP-installasjoner. Stoffet kan også produseres med en rekke konsentrasjoner, avhengig av valg av generator. Vi skreddersyr løsninger basert på kundens behov, slik som på M/S Senior. Vi ble svært glad for å få så gode tilbakemeldinger fra maskinsjefen, sier Hans Ludvig Skjong, daglig leder i HL.Skjong.


HL.Skjong ECA Aqua kan passe godt for en rekke næringer som næringsmiddelprodusenter, slakteri, fiskefartøy som brønnbåter, bløggbåter, trålere og ringnotfartøy, pelagiske landanlegg, landbasert akvakultur, hotell, skoler, næringsbygg og svømmeanlegg.